Democratische rechtsstaten onder druk in Europa? Hongarije en Polen

Met de Hongaarse verkiezingen in het voorjaar en het slepende conflict tussen de Europese Commissie en Polen wordt 2018 een belangrijk jaar voor de democratische rechtsstaat in Europa. Maar ook in Nederland zijn er belangrijke ontwikkelingen. Het nieuwe kabinet gaat werk maken van een aparte verbodsgrond voor antidemocratische organisaties. En de Staatscommissie parlementair stelsel heeft weerbare democratie gekozen tot een van haar aandachtspunten.

De strijd om de democratieIn De strijd om de democratie, de eerste Nederlandse bundel over weerbare democratie, gaan verschillende auteurs in op de vraag hoe en wanneer een democratie zich mag verdedigen. Tijdens deze avond wordt De strijd om de democratie aan het publiek gepresenteerd en zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan oud-president van de Hoge Raad, prof. mr. Geert Corstens. Deze boekpresentatie van De strijd om de democratie wordt georganiseerd in samenwerking met studievereniging Justus Lipsius Bachelor.

De boekpresentatie en lezingen vinden plaats op woensdag 24 januari 2018 om 19.00 uur in zaal A144 (Lorentzzaal) van het Kamerlingh Onnes Gebouw (Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden). Het adres is Steenschuur 25, 2311 ES te Leiden.

Programma

  • Opening door mr. dr. Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof en universitair docent, mederedacteur De strijd om de democratie.
  • Lezing van Prof. mr. Geert Corstens, oud-president Hoge Raad en voormalig hoogleraar strafrecht Radboud Universiteit Nijmegen, was in 2016 gasthoogleraar aan de Universiteit van Warschau, Polen.
  • Lezing/reactie door Prof. mr. Rick Lawson, hoogleraar Europees Recht, Universiteit Leiden, en auteur in De strijd om de democratie.
  • Lezing/reactie door Drs. Jenne Jan Holtland, correspondent De Volkskrant Centraal- en Oost-Europa, standplaats Warschau, Polen.
  • Lezing/reactie door Drs. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks in het Europees Parlement.

De bundel De strijd om de democratie aanschaffen

Bij de borrel is het uiteraard mogelijk om de bundel “De strijd om de democratie” aan te schaffen (pin en contant)! De bundel bevat bijdragen van onder meer Leonard Besselink, Paul Cliteur, Afshin Ellian, Rick Lawson, Gelijn Molier, Bastiaan Rijpkema, Patrick van Schie en Dirk Verhofstadt. Meer informatie over De strijd om de democratie is te vinden via de website van Boom Filosofie.