Hans-Martien ten Napel entameert nieuwe onderzoekslijn over natuurrecht, politieke theologie en staatsrecht

Voor de tweede keer binnen een half jaar is Hans-Martien ten Napel uitgenodigd om het openingsessay te schrijven voor een serie internationale blogposts.

De eerste keer was op 15 juli 2019, toen hij de aftrap gaf voor een reeks over het recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging op het Religion en Global Society Blog van de London School of Economics and Political Science. Deze post was getiteld “The Natural Law and Natural Rights Tradition: A Foundation for Religious Freedom.”

De tweede keer vormt zijn essay het startpunt voor een serie over de relatie tussen natuurrecht en mensenrechten in het licht van de onlangs geïnstalleerde Commission on Unalienable Rights van het U.S. State Department. Deze serie verschijnt op het Canopy Forum van het Center for the Study of Law and Religion aan Emory University, USA. De titel van het mede in het onderwijs gegroeide essay luidt: “A Natural Law Basis for Human Rights?”

In het voorjaar van 2019 besteedde Hans-Martien hiernaast in een bespreking van de Cultural Liturgies-trilogie Desiring the Kingdom, Imagining the Kingdom en Awaiting the King van de Canadees-Amerikaanse filosoof James K.A. Smith meer in het algemeen aandacht aan de relatie tussen politieke theologie, natuurrecht en staatsrecht. Zie zijn ‘Review Essay: Theological Medicine for Liberal Democracy‘, in Journal of Markets & Morality 22, no. 1 (Spring 2019): 169-181.

Over hetzelfde onderwerp publiceerde hij in het Nederlands het artikel ‘Politieke theologie, natuurrecht en staatsrecht’, in Radix. Tijdschrift over geloof, wetenschap en samenleving, jaargang 45 (2019), nr. 3, pp. 182-192.

In combinatie vormen deze publicaties de aanzet tot een nieuwe onderzoekslijn die Hans-Martien de komende tijd verder hoopt te ontwikkelen, zowel binnen het platform “Geloof in Democratie,” als in de vorm van een nieuwe boekpublicatie.